poniedziałek, 23 kwietnia 2012

KOPYTKA NA SŁODKO

KOPYTKA
SKŁADNIKI 
-1 kg kartofli,
-1 kg twarogu
-350-500 g mąki,
- 2 jajka,
-40g masła,
-Śmietana najlepiej gęsta. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kartofle umyć, ugotować w skórce, obrać, przetrzeć przez prasę lub zemleć w maszynce.
Włożyć na stolnicę posypaną mąką, ostudzić. 
Dodać do kartofli przesianą mąkę, twaróg,  wbić jajka, osolić i szybko wyrobić ciasto.
Podzielić je na trzy części i z każdej kolejno formować wałeczki grubości palca. 
Pokroić na kawałki długości 4 cm.
Zagotować w dużym garnku wodę, wkładać partiami kluski do wrzątku, zamieszać i przykryć.
Gdy zagotuję się , odkryć i odsunąć z ognia.
Gotowe kluski wybierać łyżką cedzakową na sito i dokładnie osączyć.
  Na patelnię dodać masło, roztopić i podsmażyć kopytka tak by były chrupiące.
Gotowe kopytka posypać cukrem i podać ze śmietaną.

SMACZNEGO!!!



Przepis na kopytka pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia Polska".

8 komentarzy:

  1. Kopytek ze śmietaną nie jadłam nigdy :) ale kopytka też lubię.
    Proste i smaczne danie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopytka uwielbiam i kluski leniwe tez! Mniam!



    Lina.

    OdpowiedzUsuń