KOPYTKA
SKŁADNIKI
-1 kg kartofli,
-1 kg twarogu
-350-500 g mąki,
- 2 jajka,
-40g masła,
-Śmietana najlepiej gęsta.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kartofle umyć, ugotować w skórce, obrać, przetrzeć przez prasę lub zemleć w maszynce.
Włożyć na stolnicę posypaną mąką, ostudzić.
Dodać do kartofli przesianą mąkę, twaróg, wbić jajka, osolić i szybko wyrobić ciasto.
Podzielić je na trzy części i z każdej kolejno formować wałeczki grubości palca.
Pokroić na kawałki długości 4 cm.
Zagotować w dużym garnku wodę, wkładać partiami kluski do wrzątku, zamieszać i przykryć.
Gdy zagotuję się , odkryć i odsunąć z ognia.
Gotowe kluski wybierać łyżką cedzakową na sito i dokładnie osączyć.
Na patelnię dodać masło, roztopić i podsmażyć kopytka tak by były chrupiące.
Gotowe kopytka posypać cukrem i podać ze śmietaną.
SMACZNEGO!!!
Przepis na kopytka pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia Polska".
Wyglada smacznie ;D
OdpowiedzUsuńmniam ;))
OdpowiedzUsuńnie lubię kopyteek ;(
OdpowiedzUsuńuwielbiam kopytka ! :)
OdpowiedzUsuńkocham kopytka!
OdpowiedzUsuńKopytek ze śmietaną nie jadłam nigdy :) ale kopytka też lubię.
OdpowiedzUsuńProste i smaczne danie...
Kopytka uwielbiam i kluski leniwe tez! Mniam!
OdpowiedzUsuńLina.
uwielbiam kopytka <3
OdpowiedzUsuń