środa, 18 kwietnia 2012

GULASZ Z KOPYTKAMI


GULASZ

SKŁADNIKI
-500g wołowiny lub wieprzowiny,
-słoik z groszkiem, marchewką i kukurydzą,
-oregano, bazylia i majeranek,
-sól i pieprz
-oliwa z oliwek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
 Mięso kroimy w kostkę ok 2cm na 2cm.
 Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. 
Kiedy oliwa jest już nagrzana wrzucamy i podsmażamy mięso.
Przyprawiamy ziołami,solą i pieprzem.
Do patelni dolewamy wodę i przykrywamy pokrywką by mięso zaczęło się dusić.
Po 10 minutach wrzucamy warzywka ze słoika.
Wszystko dusimy pod przykryciem aż będzie gotowe.

KOPYTKA

SKŁADNIKI 
-1 kg kartofli,
-300-350 g mąki,
-1 lub 2 jajka,
-40g masła,
-20g tartej bułki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kartofle umyć, ugotować w skórce, obrać, przetrzeć przez prasę lub zemleć w maszynce.
Włożyć na stolnicę posypaną mąką, ostudzić. 
Dodać do kartofli przesianą mąkę, wbić jajka, osolić i szybko wyrobić ciasto.
Podzielić je na trzy części i z każdej kolejno formować wałeczki grubości palca. 
Pokroić na kawałki długości 4 cm.
Zagotować w duzym garnku wodę, osolić i wkładać partiami kluski do wrzątku, zamieszać i przykryć.
Gdy zagotuję się , odkryć i odsunąć z ognia.
Gotowe kluski wybierać łyżką cedzakową na sito i dokładnie osączyć.
Tartą bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło, stopić i polać kopytka włożone na półmisek.
(ja kopytka podsmażyłam na patelni z bułką tartą są bardziej chrupiące).

SMACZNEGO !!!



 
Przepis na kopytka pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia Polska".

6 komentarzy:

  1. ale mi narobiłaś smaka, szczególnie, że jestem na diecie i mogę tylko pomarzyć :( :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak smakowicie wyglada;) taki gulasz zawsze przypomina mi obóz na Słowacji bo przynajmniej raz w tygodniu musial byc na obiad;D ale za to byl naprawde pyszny;D
    Jak tam sie czujesz?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ostatnio bardzo dobrze. :-)

      Usuń
  3. Kocham kopytka! Kochana juz coraz blizej! ;)


    Paulina, mama Leny :)

    OdpowiedzUsuń