środa, 13 marca 2013

PLACKI ZIEMNIACZANE

  PLACKI ZIEMNIACZANE
SKŁADNIKI 
-1kg kartofli,
-1-2 cebule,
-2 jajka,
-2 łyżki maki,
-sól i pieprz,
-tłuszcz do smaku. 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
 Kartofle umyć, obrać, opłukać  zetrzeć na drobnej tarce i lekko odcisnąć.
Cebulę obrać i utrzeć na tarce.
Do utartych kartofli dodać mąkę, cebulę i jajka, posolić i dodać pieprz.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką porcje ciasta.
Rumienić po obu stronach.

GULASZ
SKŁADNIKI
-500g wołowiny lub wieprzowiny,
-słoik z groszkiem,marchewką i kukurydzą,
-oregano,bazylia i majeranek,
-sól i pieprz
-oliwa z oliwek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
 Mięso kroimy w kostkę ok 2cm na 2cm.
 Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. 
Kiedy oliwa jest już nagrzana wrzucamy i podsmażamy mięso.
Przyprawiamy ziołami,solą i pieprzem.
Do patelni dolewamy wodę i przykrywamy pokrywką by mięso zaczęło się dusić.
Po 10 minutach wrzucamy warzywka ze słoika.
Wszystko dusimy pod przykryciem aż będzie gotowe.

 SMACZNEGO!!!

Przepis na placki ziemniaczane pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia Polska"

25 komentarzy:

  1. ale u Ciebie pyszności Moniś mniam ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placory ziemniaczane! wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. oo Ty niedobra, a za mną od rana chodzą i jutro będę robić....
    nie lubię Cię za to :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam do mnie jeszcze parę zostało. :-P

      Usuń
  4. A wiesz z czym się u mnie jada? Ze śmietaną i cukrem haha! Tylko doprawiam ciasto na placki odrobiną soli tylko i daję zamiat pieprzu czarnego szczypte pieprzu ziołowego. I jem takie smażone na chrupko, cienkie właśnie z takimi dodatkami. Często daję zamiast śmietany jogurt grecki gęsty. Ciekawa jestem twojej opinii na ten temat:) Pozdrawiam, marta.
    U mnie też niedługo będą placki.. już się czaję..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już miałam okazję jeść placki ziemniaczane w takiej postaci. Są pyszne. Będę musiała sama kiedyś takie zrobić bo przyznam, że sama nie próbowałam ich robić.

      Usuń
  5. MMmmmm uwielbiam! Czytałam u mnie, że lubisz łososia- ja planuje zrobić placki z łososiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, otagowałam Cię w TAGu o domowym SPA :) Zapraszam po szczegóły!

    OdpowiedzUsuń
  7. moi sasiedzi jedza placki z majonezem lub keczupem.. o jesuuu :) albo z cukrem :) blech ja tylko z gulaszem albo kwasna smietana.I kochana zmien ten ochydny baner naparwde jest odrazajacy ...

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne danie:) podobne do placka po wegiersku:) niedługo u mnie bedzie przepis na niego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. placki ziemniaczane jak dla mnie tylko w wersji po wegiersku:)mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. o matko ale narobiłaś ochoty ! masakra ! slicznie i smakowicie to wszytsko wygląda !!! mniam!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. całkiem inaczej robię gulasz do placków ziemniaczanych:) Bardziej typowy placek po węgiersku:)) Muszę spróbować do mojego przepisu dodac groszek i kukurydze;)) ja bardziej na papryce robię żeby sos strickto paprykowy wyszedł;))

    ale narobiłaś mi teraz ochoty!! : ))

    zapraszam do mnie i zachecam do obserwacji!:))
    http://sparkle-asleep.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jako oszczędna studentka zrobiłam ostatnio placki, a do tego gulasz z torebki z pokrojonym kurczakiem :D Ale placki jem różnie, z majonezem lub cukrem też ;)
    Zapraszam Cię do przeczytania notki o utwardzaczu do paznokci, który moje zniszczył... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Placki najlepsze ze śmietaną:)
    http://bobowewariacje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj , narobiłaś mi smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Very bright looks and lovely blog! If you want to follow each other, let me know! Want it so much, greetings from Moscow!
    http://afinaskaterblogspotcom.blogspot.ru/

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj uwielbiam placki. Ale narobiłaś mi na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. narobiłas mi ochoty na placki ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię placki ze śmietaną i czosnkiem :) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń