niedziela, 17 lutego 2013

ROLADKI WOŁOWE

SKŁADNIKI
-600g wołowiny z udźca,
-1 duża cebula,
-2 ogórki kwaszone, 
-150g boczku wędzonego,
-100g powideł śliwkowych,
-250ml bulionu,
-200ml śmietany 18%,
-1 łyżeczka mąki,
-100ml oliwy z oliwek,
-sól i pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wołowinę pokrój na plastry.
Każdy płat mięsa rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą.
Cebulę i boczek pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 
Płaty wołowiny posmaruj powidłami , następnie połóż porcję farszu i po plastrze ogórka. 
Brzegi mięsa podwiń do środka i zroluj całość w roladkę. 
Obwiąż je nitką lub zepnij wykałaczką.
Rozgrzej olej i obsmaż roladki na rumiano. 
Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem, podlać całość bulionem , przykryj pokrywą i duś na małym ogniu do miękkości około 90 minut.
W miarę potrzeby uzupełniaj przegotowaną wodą.
Śmietanę wymieszaj z mąką, zahartuj kilkoma łyżkami wywaru z duszenia rolad,
a następnie wlej do rondla i zagotuj. 
Rolady podawaj z sosem. 


SMACZNEGO!!!


Przepis pochodzi z ulotki z marketu "Biedronka"

3 komentarze:

  1. Ty pichcisz takie pyszne rzeczy a ja robię na obiad haniebne kotlety :(

    OdpowiedzUsuń