BABKA PIASKOWA
1,5 godziny
-250 g mąki,
-250 g masła,
-250 g cukru pudru,
-4 jajka,
-1 łyżka cukru waniliowego,
-1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny,
-150 g rodzynek,
-1 cytryna,
10g proszku do pieczenia.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz posiekaną skórkę cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Wsypać mąkę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami (skórką kandyzowaną i rodzynkami otoczone w mące).
Przyłożyć ciasto do formy posmarowanej masłem i wsypać mąkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsiusza.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia Polska"
smakowicie wygląda:}
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką babkę ;)
OdpowiedzUsuń