czwartek, 7 czerwca 2012

KURCZAK PO KIJOWSKU

SKŁADNIKI
-4 piersi kurczaka bez skóry,
-10 dag masła,
-1 pęczek natki pietruszki,
-1/2 soku z cytryny,
-2-3 łyżki mąki i bułki tartej,
- 1 jajko,
-sól i pieprz,
-zioła prowansalskie,
-sklarowane masło.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Utrzyj mikserem posiekaną pietruszkę i miękkie masło.
W trakcie ucierania powoli wlewaj sok z cytryny.
Przypraw do smaku solą, pieprzem, uformuj 4 wałki o średnicy 1-2cm.
Włóż je do zamrażalnika niech mocno się schłodzą. 
Mięso delikatnie rozklep tłuczkiem, rozbijając bardziej przy krawędzi niż po środku.
Skrop cytryna, oprósz solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i oregano. 
Na każdym kotlecie ułóż wałek ciasta, zwić w rulonik tak, aby masło nie wypadło w czasie smażenia.
 Kotlety panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Usmaż na sklarowanym maśle (najpierw szybko na dużym ogniu, potem dosmaż na mniejszym).



SMACZNEGO!!!
 

9 komentarzy:

  1. pysznie wygląda
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nic, tylko smacznego ;p

    A u mnie ROZDANIE NA BUTY sponsorowane przez Renee !
    A u mnie ROZDANIE NA BUTY sponsorowane przez Renee !

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię eksperymentować z potrawami, kurczaka uważam za bazę, więc myślę, że kiedyś wypróbuję Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. smacznie wygląda :)
    przepis bardzo prosty

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mi smaka narobiłaś, chętnie przyrządzę niedługo taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń