SKŁAD
-0,5 kg wątróbki (najlepiej drobiowa),
-1 cebula,
- 25 dag pieczarek,
-śmietana,
-olej,
-sól i pieprz,
-ewentualnie odrobina mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę obrać i posiekać, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać trochę oleju- ok. 2-3 łyżki i wrzucić na niego cebulę.
Posolić.
Po chwili dodać pieczarki.
Lekko podsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem aż zmięknie.
Na osobnej patelni rozgrzać ponownie trochę oleju.
Wrzucić na niego umytą, oczyszczoną z błon, wysuszoną i pociętą na kawałki wątróbkę bez żadnych przypraw (inaczej będzie twarda).
Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodać 2-3 łyżki śmietany.
Jeśli podczas smażenia pieczarki puściły dużo wody - można zagęścić łyżką mąki.
Na koniec połączyć z wątróbką.
Posolić i popieprzyć do smaku.
SMACZNEGO!!!
lubię wątróbkę:) ale bez przesady hihi
OdpowiedzUsuńnienawidze watróbki ae w twoim wykonaniu wyglada apetycznie:D
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić może akurat zasmakuje.
Usuńmmmmmmmmmmmm:D
OdpowiedzUsuńnie lubię wątróbki, w dzieciństwie pamiętam jadłam ale teraz nie tknę! ;D
OdpowiedzUsuńJa właśnie w dzieciństwie nie przepadałam. :-D
Usuńszkoda , ze nie jem ziemniaków ;c
OdpowiedzUsuńLubię wątróbkę, ale pod taką postacią jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo smakowicie i zachęcająco. Będę musiała wypróbować ten przepis. Już korzystałam z kilku twoich przepisów.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że są osoby którym się spodobały moje przepisy.
UsuńSpróbuję :)) wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam,uwielbiam wątróbkę:))
OdpowiedzUsuńWatrobki z pieczarkami jeszcze nie jadlam:) ale musze sprobowac:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie poznawac nowe smaki:)
polecam stronę: https://www.facebook.com/rzygi.na.patelni
OdpowiedzUsuń