czwartek, 16 lutego 2012

TŁUSTY CZWARTEK

PĄCZKI

3 GODZINY

-1 kg mąki,
-100g drożdży,
-6 żółtek,
 -500ml mleka,
-100g cukru,
-1 jajko,
-50ml spirytusu lub rumu,
-1 cytryna,
-100g masła,
-wanilia,
-sól,
-400g konfitur,
 -1,5kg masła do smażenia.


Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, 200g maki i 150ml mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na jedną godzinę. Po wyrośnięciu dodać żółtka utarte z jajkiem i cukrem, resztą mąki i mleka, sok oraz skórkę z cytryny, alkohol, startą wanilie oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i zacznie odstawać od rąk. Dodać roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować paczki w jeden z podanych poniżej sposobów. 

SPOSÓB 1
Nabierać łyżką porcję ciasta (40g). Natłuszczonymi palcami formować małe krążki. Na środku krążka położyć 1/2 łyżeczki osączonych konfitur i zlepić ciasto nad konfiturami. Układać zlepioną strona do dołu na stolnicy wysypanej mąką, zachowując odstępy między pączkami. Przykryć pączki ścierką. Gdy podrosną rozgrzać smalec i wrzucić kawałek ciasta a próbę. Jeśli zaraz zacznie się rumienić , Wkładać po kilka pączków (zlepieniem do dołu) tak  aby ze sobą się nie stykały. Przykryć i smażyć na średnim ogniu, aż się zrumienią, przewrócić i smażyć drugą stronę bez przykrycia. Usmażone pączki osaczyć na papierowych serwetkach. Rozetrzeć cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, polukrować pączki i posypać skórką od pomarańczy. Można też posypać pączki samym cukrem pudrem lub zwykłym cukrem. 

SPOSÓB 2
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, foremką wyrobić krążki o średnicy 4 cm. Na połowie krążka ułożyć po 1/2 łyżeczki konfitur i przykryć drugim takim samym krążkiem. Brzegi zlepić i wyrównać foremką i odstawić na ciepłe miejsce. Gdy podrosną smażyć jak wyżej. 




Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia Polska"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz