SKŁADNIKI
- 400g żeberek,
-2 litry bulionu,
-250g fasoli,
- 200g kiełbasy wędzonej,
- 1 marchew,
- 2 ziemniaki,
-1 cebula,
-1 łyżka majeranku,
-kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
-50ml oleju,
- pół pęczka natki pietruszki,
-sól i pierz.
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki oraz marchew obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek i cebulę posiekaj, czosnek utrzyj dodatkowo z odrobiną soli.
Fasolę wypłucz, a następnie zagotuj w bulionie lub wodzie i odstaw na minimum dwie godziny.
Podzielone na porcję żeberka włóż do zimnego bulionu z fasolą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj razem około 40 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia.
Następnie dodaj w kostkę pokrojoną kiełbasę i smaż całość około 10 minut.
Kiedy mięso i fasola będą już miękkie dodaj zawartość patelni oraz warzywa i gotuj około 30 minut.
Zupę dopraw do smaku, solą i pieprzem oraz majerankiem i serwuj posypaną natką pietruszki.
Nie przepadam za zupą fasolową ale w wyglda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda, ja robię zupę warzywną z dużą ilością warzyw w tym fasoli, bez mięsa. taka dietetyczna. Twoja na pewno jest pożywna i sycąca
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubię tej zupy : (
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńJa tam bardzo lubię wszystkie zupki i taką fasolówkę też bym chętnie zjadła
OdpowiedzUsuńZupa fasolaowa od zawsze jest w czołówce moich ulubionych zup :-) Pychota !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
fajnie wygląda a smakuje pewnie dużo lepiej ;)
OdpowiedzUsuńo niam ;) muszę spróbowac;-)
OdpowiedzUsuńnie lubię zup zbytnio :( ale fakt wygląda nieźle.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, nie przepadam za fasolką :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńnie moje smaki x;
OdpowiedzUsuńNie lubię zupy fasolowa ale ta wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńja nie przepadam za tą zupą, albo po prostu moja mama ją źle robi :D
OdpowiedzUsuńzjadłabym,ale nie mogę.. wiele zupek jeść nie mogę ze względu na brak woreczka żółciowego :(
OdpowiedzUsuń