ZUPA SZCZAWIOWA
SKŁADNIKI
-2 litry wody,
-2 kostki rosołowe lub wywar z kury,
-wiaderko 2,5 litrowe szczawiu,
-śmietana 18%,
-dwie łyżki mąki,
-jajka gotowane na twardo.
SPOSÓB WYKONANIA
Przygotowujemy wywar z kostek rosołu lub kurczaka.
Dodajemy poprzednio umyty szczaw.
Połowę śmietany wymieszanej z mąką dodajemy do wywaru.
Gotujemy około 10 minut i dodajemy resztę śmietany.
Ugotowane jajka (jedno jajko na jedną osobę) kroimy na połówki.
Zupę podajemy na talerzu z jajkiem.
SMACZNEGO !!!
PS: Powiem wam szczerze, że jeszcze niedawno nie lubiłam tej zupy, ale kiedy zrobiła ją moja teściowa zmieniłam zdanie o tej zupie.
Przepis dostałam od teściowej.
Przepis dostałam od teściowej.
Szczawiową uwielbiam! Lekko kwaśna z jajkiem.....mmmmhm.. smak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńhmm nigdy nie jadałam zupy szczawiowej, ale wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńmoja mama nam w dzieciństwie robiła - pyszna była :) tylko jajka kroiła w kostkę i wrzucała do garnka
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńżur :*
OdpowiedzUsuńja używam szczawiu w słoikach, też jest dobra:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam, lubię zielone zupki:)))
OdpowiedzUsuńuwielbiam szczawiową!!!<3
OdpowiedzUsuńJako dziecko nie lubiła szczawiowej. Od tamtej pory jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach wygląda całkiem smacznie. Może się przekonam ;))
jeszcze takiej nie jadłam <3 Zapraszam na nowy post ;** Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ♥
OdpowiedzUsuńPomysł na jutrzejszy obiad...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńMmm, znam ten przepis :D
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńostatnio za mna chodzi zupka szczawiowa a Twoja wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjedna z zup których nienawidzę :P
OdpowiedzUsuńU mnie dziś była szczawiowa, z młodziutkiego szczawiu duszonego na maśle solonym. Szał i rozpusta. Pyszna jest.
OdpowiedzUsuń